Suurimmat energiansäästöt kaupunkivalaistuksessa saavutetaan vaihtamalla käytössä olevat purkauslamput ledivalaisimiin. Vaihtotyö tulee suunnitella huolellisesti ja uusi valaistus mitoittaa nykyisiin tarpeisiin sopivaksi. Näin valaisimen ottoteho putoaa 50-80% aiempaan verrattuna esim. katuvalaistuksessa ja hiihtoladuilla.

Ledivalaisiin siirryttäessä ei lamppuja tarvitse enää vaihtaa. Ledivalaisimien pesua kuitenkin suositellaan viiden vuoden välein. Ledivalaisimien elinikä on 100 000 tuntia, joka tarkoittaa ulkovalaistuksessa n. 30 vuotta.

Urheiluun tarkoitettujen kenttien valaistuksessa on valaisinvaihdolla suuri säästöpotentiaali. Lisäksi älykkäällä ohjauksella suuri merkitys kohteissa, joissa valoa tarvitaan paljon. Valaistusta voidaan polttaa täydellä teholla turnausten aikaan, kun taas harjoitteluun saattaa riittää pienemmät valotehot. Kenttä voi olla himmennettynä 10-20 % silloin, kun kentällä ei ole käyttäjiä. Energiansäästön lisäksi saadaan merkittävästi vähennettyä valosaastetta.

Valaistus tulee kohdentaa tarkasti valaistavaan kohteeseen. Ledivalaisimissa on valittavissa useita eri optiikoita, joiden avulla valo saadaan rajattua vain haluttuun kohteeseen. Valaisimet täytyy myös asentaa oikeisiin valaisinkulmiin, jotta valo ei karkaa kohteen ulkopuolelle tai taivaalle.

Ledikatuvalaisimissa on vakiona yöhimmennystoiminto, joka voidaan ottaa käyttöön valaisimien tilausvaiheessa. Yöhimmennys voi olla jokin vakiohimmennysprofiileista tai tilaajan oman himmennysprofiilin mukainen. Himmennysprofiili ohjelmoidaan valaisimeen tehtaalla.

Ledivalaisimiin on saatavissa valaisinkohtainen ohjaus, joka vaatii valaisimeen vähintään yhden Zhaga-liittimen. Valaisinkohtaisella ohjauksella voidaan ohjata joko yksittäistä valaisinta tai muodostaa sopivia ryhmiä ja asettaa valaistukselle ohjausprofiileja. Valaisinkohtaisella ohjauksella valaistusta voidaan himmentää täydestä tehosta muulloinkin kuin yöaikaan. Toinen Zhaga-ohjain valaisimessa antaa mahdollisuuden liittää ohjaukseen sensoritietoja.

Energiaa säästyy myös silloin, kun jätetään rakentamatta valaistuksia sellaisiin paikkoihin, joissa niille ei ole todellista tarvetta.

Kannattaa myös miettiä, että onko kaikki käytössä oleva valaistus nykyään enää tarpeellista, vai voisiko osan valaistuksesta purkaa pois?